مشاهده آسمان در مکاني کاملا تاريک و با افقي باز، يکي از آرزوهاي هميشگي منجماني است که در شهرها زندگي ميکنند. آلودگي نوري شهري از جمله معضلات جدي زندگي بشر امروزي است که ضمن اتلاف انرژي فراوان، تاثير بسيار نامطلوبي در رصد اجرام سماوي دارد. به اين دليل يافتن مکاني که آسماني تاريک و شفاف داشته و هرچه بيشتر و بيشتر از شهرهاي بزرگ دور باشد يکي از اهداف منجمان و گروههاي نجومي است.
منجمان آماتور برای انجام برنامه های رصدی و عکاسی از آسمان نیازمند شرایط جوی و محیطی خاصی هستند که مختصراً عبارتند از :
*دوری از آلودگی نوری شهر ها و روستاها
*دوری از محیط هایی با آلودگی ذرات معلق
*افق دید باز و ترجیحاً کم غبار و شرایط دید مناسب
این شرایط معمولآ در مناطق کویری و کوهستانی مهیا است و منجمان آماتور ناچارند برای برگزاری برنامه های رصدی به این گونه مناطق عزیمت کنند .
اما در کنار شرایط اختصاصی که در بالا ذکر شد ، مکان هایی که رصد گران و منجمان انتخاب میکنند باید دارای برخی شرایط عمومی نیز باشد ،
برخی از این ویژگی ها عبارتند از :
*امنیت ( عدم احتمال حمله حیوانات وحشی و اشرار )
*شرایط اسکان ( حداقل وجود آب ، مکانی مسقف و سرویس بهداشتی )
*دسترسی به مکان های درمانی
*دسترسی به نیروهای انتظامی
و ....
مجموع این شرایط باعث شده تا منجمان رصدگاه هایی را در مناطق مختلف کشور انتخاب کنند و برنامه های رصدی را تا حد ممکن در این مکان ها برگزار نمایند .
اما باید توجه داشت که اغلب رصد گاه های مورد علاقه منجمان آماتور مکان هایی تاریخی ( مانند کاروانسرا ها ) ویا مکان هایی بکر و دست نخورده ( مانند مناطق کویری ایران ) هستند که از نظر قدمت آن مکان و یا از نظر محیط زیستی حتما باید نکات زیر رعایت شود تا علاوه بر بهرگیری از این رصدگاه ها صدمه ای به آنها وارد نشود :
* روشن نکردن آتش در محوطه های باستانی
* جمع آوری زباله ها پس از اتمام برنامه رصد
* عدم تخریب محیط زیست
* بطور کلی طوری در منطقه رفتار کنید که وقتی خارج شدید انگار کسی آنجا نبوده.
امید است با توجه به این نکات دیگر شاهد تخریب رصد گاه های بکر ایران نباشیم !